Hvilke kostfaktorer kan forebygge uønsket vektoppgang?

fredag 04. oktober 2013 12:01

Naturlige plantebaserte matvarer har generelt lavere energitetthet enn et kosthold rikt på animalske matvarer og matvarer med høyt innhold av fett og sukker og kan dermed bidra til å unngå uønsket vektoppgang.

De nye nordiske næringsanbefalinger er nå offentlige. Som en del av arbeidet med de nye anbefalingene er det blant annet gjort en kunnskapsoppsummering for å undersøke hvilke kostfaktorer som kan bidra til å forebygge uønsket vektoppgang. Her blir det konkludert med at det foreligger god dokumentasjon på at fiber-rik mat (for eksempel fullkorn, grønnsaker, frukt, bær, belgfrukter, nøtter og frø), og kanskje også meieriprodukter, er forbundet med redusert vektøkning. Motsatt er raffinert korn, sukker-rik mat og drikke, rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt assosiert med økt vektøkning i langtidsstudier.

I tillegg kommer betydningen av fysisk aktivtet. Det er holdepunkter for at 60 minutters daglig fysisk aktivitet er nødvendig for å forebygge uønsket vektøkning.

Andre nyheter som gjelder anbefalinger for inntak av fett, fiber, protein, vitamin D og måltidssammensetning kan sees via web fram til november 2013.

Norsk forening for fedmeforskning - Org.nr.: 982096391 - Bankkontonummer: 9235.17.87246 - E-post

Styret - Bli medlem - Kontakt