Unngå uønsket vektoppgang

tirsdag 28. juni 2011 15:25

Spis mer grønnsaker, grove kornprodukter, frukt, nøtter og yoghurt, øk fysisk aktivitet og sov 6-8 timer i løpet av natten. Disse faktorene var forbundet med minst vektoppgang i en nylig publisert studie blant 120 000 kvinner og menn som ble fulgt opp i 12-20 år.

Deltagerne svarte på spørreskjema om kosthold og andre levevaner hvert fjerde år. De som gikk opp mest i vekt hadde økt inntak av potetchips, poteter, sukkerholdig drikke, rødt kjøtt og kjøttprodukter, de så mer på TV, økte inntaket av alkohol og hadde sluttet å røyke. Selv om røykeslutt var forbundet med en gjennomsnittlig vektoppgang på 2.3 kg i forbindelse med røykeslutt, påpeker forfatterne at røykeslutt gir helsegevinst og at vektøkningen avtar etter hvert.  

Den gjennomsnittlige årlige vektoppgangen var i underkant av ½ kg, men over lang tid kan denne vektoppgangen gi økt risiko knyttet til metabolsk funksjon, diabetes, hjerte- og karsykdom og kreft. Hver for seg hadde alle kost- og levevane faktorene relativt liten betydning i forhold til endring i vekt, men sammen kan de få stor betydning. Dette fordi den individuelle variasjonen var stor.

 

Norsk forening for fedmeforskning - Org.nr.: 982096391 - Bankkontonummer: 9235.17.87246 - E-post

Styret - Bli medlem - Kontakt