Proteinrik frokost Proteinrik frokost Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet

Nytt om frokost

tirsdag 31. mai 2011 12:10

Tenåringsjenter som vanligvis ikke spiste frokost, fikk mindre lyst til å spise som belønning etter at de hadde spist frokost i en uke.

En proteinrik frokost ga mindre aktivitet i områder for belønning enn en frokost med lavere protein innhold, men begge typer frokost viste redusert aktivitet i belønningsområdet målt med funtional magnetic resonance imaging (fMRI). Denne studien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Obesity.

Ti 15-årige jenter med overvekt deltok i studien og ble testet tre ganger. En gang etter at de kun hadde drukket vann til frokost, en gang etter at de hadde spist proteinrik frokost med proteinrikt brød, cottage cheese og yoghurt (50 g) i en uke og en gang etter at de hadde spist en frokost med kornblanding og melk tilsvarende normal mengde protein (18 g) i en uke. Mellom hvert frokostalternativ hadde jentene en uke der de ikke spiste frokost. Forfatterne påpeker at studien var liten og man må være forsiktig med å konkludere, men de poengterer at spesielt blant ungdom er det viktig å kunne gi råd som kan redusere belønningsaktivert spising.

For øvrige kommentarer til artikkelen se Dagbladet

Tre måltider

Noen av forskerne i forskergruppen har også sett nærmere på måltidsfordeling. I en kort oppsummeringsartikkel over kontrollerte spiseforsøk konkluderer de med at flere enn tre måltider per dag ikke har noen betydning i forhold til appetittkontroll og mat inntak, mens mindre enn tre måltider per dag har negativ effekt på kontroll av appetitten.

Norsk forening for fedmeforskning - Org.nr.: 982096391 - Bankkontonummer: 9235.17.87246 - E-post

Styret - Bli medlem - Kontakt